Noc na Karlštejně (1973): Jak při natáčení poškodili slavnou kapli a co ze sebe musel loupat několik dní kaskadér Srstka? A kdo se opil?

Noc na Karlštejně (1973): Jak při natáčení poškodili slavnou kapli a co ze sebe musel loupat několik dní kaskadér Srstka? A kdo se opil?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nezapomenutelná výpravná muzikálová komedie s hudbou Karla Svobody patří ke klenotům československé kinematografie. Znáte ale perličky z natáčení? Něco se povedlo, a něco bohužel vůbec ne.

Tak tohle se nemělo stát!

Režisér Zdeněk Podskalský st. si pečlivě vedl deník, ve kterém zaznamenával den po dni, co se během natáčení přihodilo. Někdy se vše povedlo na první dobrou, jindy vznikaly problémy. Filmaři bohužel zažili i velmi krušné chvíle. Pro účely natáčení totiž zapálili svíčky na hroty umístěné po obvodu místnosti v kapli svatého Kříže. Její hroty ale nebyly pro tento účel určeny, a tvůrcům filmu se tak „podařilo“ poškodit výzdobu historicky velevýznamné kaple.

Srstka se slupoval několik dní

Možná nepatříte mezi pamětníky, a tak netušíte, že oblíbený moderátor pořadů o zvířatech, chlap jako hora – Zdeněk Srstka, začínal své televizní působení jako filmový kaskadér. V jedné scéně, kdy byl zamaskován k nepoznání do role pomocného pekaře, musel okusit i něco nečekaného. Tento zážitek ho ovšem potom provázel ještě několik dní. Musel totiž spadnout do díže s těstem! Při vzpomínání na film zmiňoval, že těsto ze sebe loupal ještě několik dalších dní.

Pršelo, tak pili jako duhy

Zdeněk Podskalský byl známý tím, že jej jen tak něco nerozhodilo a pokaždé našel způsob, jak se přizpůsobit. A když se nedalo nic dělat, alespoň zapisoval do svého deníku, který dnes ukrývá učiněné poklady. A tak zdokumentoval i dění kolem natáčení v případě špatného počasí. „Pátý den. Dnes jsme nenatočili vůbec nic, pršelo. Hála a Štědrý se pěkně zlinkovali, měli zpívat – a nezpívali.“ Co k tomu dodat? Snad jen to, že je dobře, že brzy přestalo pršet.

I přes občasné přešlapy během natáčení nakonec film vešel do dějin naší kinematografie. Patří i mezi vaše oblíbené?